HABERLER


HABERLER


Dünya Gençleri Eyüboğlu’nda Buluştu

23 Kasım 2015 Pazartesi

Eyüboğlu XIV. Uluslararası TOK Konferansı (Theory of Knowledge-Bilgi Kuramı) bu yıl da farklı ülkelerden genç öğrencileri bir araya getirdi. Çamlıca Kampüsünde düzenlenen konferans üç gün sürdü. “A Journey to Truth” mottosuyla düzenlenen konferansa farklı ülkelerden ve Türkiye’den, Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı öğrencileri katıldı. 16-19 yaş arasındaki 200 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen konferansta öğrenciler küresel konu ve sorunları ele aldı, farklı içerik ve başlıklarda sunumlar gerçekleştirdi. Konferansın açış konuşması ise Uluslararası Bakalorya Diploma Programı Bilgi Kuramı dersinin deneyimli isimlerinden biri olan Michael Dunn tarafından gerçekleştirildi.

Tarihin önyargıları
Konferans kapsamındaki ilgi çeken sunumlardan biri Ürdünlü öğrenciler tarafından gerçekleştirildi. Öğrenciler okullarda öğretilen tarihi bilgilerin geçerliliğini “Tarihin Önyargıları” başlıklı sunumda masaya yatırdı. Tarihi olayların zaman içerisinde nasıl yorumlandığını ve neden farklılaştığını sorgulayan öğrenciler, tarih bilgilerinin gerçeğin kendisi mi yoksa bir bakış açısı mı olduğunu, geçmişi anlamanın geleceği anlamada ne şekilde rol oynadığını ele aldı.

Bilgisayar korsanları ve internet
Günümüz dünyasında hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet kullanımı Eyüboğlu öğrencilerinin sunumunda ele alındı. Yaygın internet kullanımının zayıf noktalarını ele alan öğrenciler, “bilgisayar korsanı” olarak adlandırılan kişilerin bu zayıf noktaları tespit ederek, eriştikleri bilgileri sistemleri manipüle etmek için kullanmalarına dikkat çektiler. Manipülasyonların kimi zaman ideolojik bir amaç uğruna yapıldığını belirten öğrenciler, “İyi bir amaç uğruna yapılan etik olmayan davranış iyi midir yoksa kötü olarak mı adlandırılmalıdır?” sorusunun yanıtını aradılar.

Kişisel inançlar, doğrular ve sansür
Konferanstaki bir diğer sunumda ise sansür ve ifade özgürlüğü konusu ele alındı. Kişisel inanç ve doğruların dayanak gösterilerek uygulandığı sansürün sanat, etik ve tarih alanları üzerindeki etkisi değerlendirildi. Öğrenciler tarih ve sanattan örneklerle sansürün olumsuz yanlarını gözler önüne serdi.

Üç gün süren konferansta öğrenciler kültürel sunumların yanı sıra İstanbul Boğazı turu, Polonezköy gezisi ve kültür turu ile İstanbul’un tarihi ve turistik zenginliklerini de yaşama fırsatı buldular.

TOK ve Türkiye hakkında ne dediler?

Eleonora Drago (18 yaşında, UWC Maastricht-İtalya)
Türkiye’ye ilk kez geldim ve çok sevdim. İstanbul çok güzel bir şehir. Tanıştığım tüm insanlar kibar ve sıcakkanlıydı. TOK Konferansı çok başarılıydı, workshoplarda çok keyif aldım. Bilgi Kuramı dersini seviyorum. Bu dersin içeriği hayatın diğer alanları ile bağ kurmamı kolaylaştırıyor. Dünyanın günümüzdeki en büyük sorununun eğitimsizlik olduğunu düşünüyorum. Üniversiteyi İngiltere’de okumak ve kimyager olmak istiyorum.

Yvonne Menja (17 yaşında, UWC Maastricht-ABD)
Ülkenize ilk kez geldim. İstanbul olağanüstü manzarasıyla beni çok etkiledi. Burada yeni arkadaşlıklar edindiğim için çok mutlu oldum. İki aydan bu yana TOK dersi alıyorum. Bu dersin, düşüncelerimi geliştirdiğini, yaratıcılığımı artırdığını ve daha fazla sorgulamama olanak sağladığını düşünüyorum. Avustralya’da Melbourne Üniversitesinde tıp okumak ve Nöroloji doktoru olmak istiyorum.

Arkum Özkaya (17 yaşında, TED Ankara Koleji)
TOK’e ilk kez katıldım. Burada farklı ülkelerden yaşıtlarımla bir araya gelmek benim için çok önemliydi. Konferans “etik” ve “kültür” kavramlarına yaklaşım açısından son derece etkileyiciydi. Sunumlarda hayattan örneklerle buluşmak bakış açımızı genişletti. TOK dersini çok seviyorum ve diğer derslerden oldukça farklı olduğunu düşünüyorum. Bu derste öğrendiklerim hayatı sorgulamama, kişiliğime ve isteklerime göre yön vermeme yardımcı oluyor. Dünyadaki temel sorunlardan birinin, birbirimizi farklı olarak görmek ve her şeyi bir standart altında ele almaya çalışmak olduğunu düşünüyorum. Düşünmek, sorgulamak ve anlaşmak yerine sadece başkalarını sorgulamanın hata olduğuna inanıyorum.

Can Arıhan (17 yaşında, TED Ankara Koleji)
TOK Konferansı oldukça başarılıydı. TOK dersini hayatı sorgulama ve anlama fırsatı sunduğu için seviyorum. İnsanın temel sorununun anlam arayışı olduğunu düşünüyorum. Bunun özünde de mutlu olma isteği yer alıyor. Kimse olduğu yerde mutlu olamıyor ve mutluluğu bulabilmek için çalışıyor.

Haberler sayfasına dön