HABERLER


HABERLER


Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım: Kanser tedavisi projesiyle Uluslararası Bilim Akademisi’nden davet aldı

8 Ekim 2015 Perşembe

23. Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması’nda (First Step to Nobel Prize in Physics) Eyüboğlu Koleji IB2 FA sınıfı öğrencisi Baran Berdan Çimen ve IB1 FB sınıfı öğrencisi Onat Yapıcı, çağın vebası olarak adlandırılan kanser hastalığına yönelik geliştirdikleri projeyle “Onur Ödülü” almaya hak kazandı.

Bu sonuçla birlikte proje ekibinde yer alan Eyüboğlu Koleji öğrencisi Baran Berdan Çimen, bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yapmak üzere Kasım ayında Polonya Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsüne davet edildi. Burada bir danışman eşliğinde 20 gün boyunca akademideki laboratuvar ve deney çalışmalarına katılacak olan Baran Berdan Çimen, böyle bir çalışmada yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

Eyüboğlu Koleji öğrencileri bu çalışmada, orijinal ve ilginç sonuçları, ilginç çözüm ve ayrıntılı detay verme içeriğiyle Onur Ödülü’nü almaya hak kazandı. IB öğrencileri Baran Berdan Çimen ve Onat Yapıcı projelerini Eyüboğlu Koleji Fen Bilimleri Bölümü öğretmenleri Betül Karagöz ve Berksan Gümüş danışmanlığında hazırladılar. Öğrenciler Fizikte Nobel Ödülü’ne İlk Adım Yarışması Onur Ödülü’nü, kanser hastalığının tedavisine yönelik olarak hazırladıkları “AC ve Darbeli DC Manyetik Alan Uygulanan Kanser Hücrelerinde Ferrofluid Emiliminin Karşılaştırılması” isimli projeleriyle kazandılar.

Projede öğrenciler, çağın vebası olarak tanımlanan kanser hastalığının tedavisinde, sağlıklı hücreleri koruyarak yalnızca kanserli hücreleri yok etmeye yönelik bir çalışma gerçekleştirdiler. Öğrenciler çalışma kapsamında düşük frekanslı ve farklı manyetik alan kullanarak tümörlü bölgedeki kanserli hücrelerin ferrofluid (manyetik sıvı) emilimini incelediler. Düşük frekanslı darbeli DC manyetik alan yardımıyla gerçekleşen ferrofluid emiliminin, AC manyetik alana göre çok daha etkili olduğunu gözlemleyen öğrenciler, kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına alternatif olarak darbeli DC manyetik alan uygulamasının, kanser tedavisinde kullanılabileceği görüşünü ortaya koydular.

Kanser hastalığının tedavisine fizik ve biyolojiden yararlanarak çözüm bulmaya çalışan Eyüboğlu Koleji öğrencileri Baran Berdan Çimen ve Onat Yapıcı’nın en büyük hedefleri bilim insanı olmak. Proje sürecinde çok çalıştıklarını ve incelemenin oldukça uzun bir zaman aldığını ifade eden Baran Berdan Çimen ve Onat Yapıcı bundan sonra da bilimsel çalışmalara büyük bir inanç ve istekle devam edeceklerini belirttiler.

Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım
Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması, fizik alanındaki araştırma projelerini içeren uluslararası bir yarışma özelliğini taşıyor. Yarışmaya dünyanın pek çok farklı ülkesinden çok sayıda öğrenci katılıyor. Yarışmanın Değerlendirme Komitesinde tüm ülkelerden 25 deneyimli fizikçi yer alıyor. Yarışmanın amacı; dünya gençlerinin fiziğe olan ilgisini arttırmak, iyi üniversitelerde burslu eğitim hakkı kazanabilmelerini sağlamak, okulları öğrencilerin araştırmaya yönelik çalışmalar yapmaları yönünde bilinçlendirmek, desteklemek ve genç fizikçilerin birbirleriyle fikir paylaşımında bulunmalarını sağlayacak bir ortam yaratmak olarak sıralanıyor.

Haberler sayfasına dön