HABERLER
HABERLER
Tekrarı binlerce yıl sonra yaşanacak
22 Ocak 2015 Perşembe
Dünyaya en yakın geçişini gerçekleştirdi
Lovejoy Kuyrukluyıldızı ilk defa 17 Ağustos 2014 yılında Avusturalyalı astronom Terry Lovejoy tarafından keşfedildi ve kuyrukluyıldıza kâşifin soyadı olan “Sevginin verdiği mutluluk” anlamındaki Lovejoy adı verildi. Terry Lovejoy bu keşfi Avustralya, Brisbane’da bulunan gözlemevinde, 20 cm’lik Schmidt-Cassegrain türü bir teleskopla gerçekleştirdi. Lovejoy Kuyrukluyıldızı, gözlemcinin keşfettiği beşinci kuyrukluyıldız…
Lovejoy Kuyrukluyıldızı kısa süre önce Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirdi. Bu mesafe Dünya’nın Güneş’e uzaklığının yarısı kadardı. Lovejoy Kuyrukluyıldızı o günlerde, ışık kirliliği olmayan bölgelerde, çıplak gözle gözlemlenebildi. Tekrarı binlerce yıl sonra yaşanacak olan Lovejoy Kuyrukluyıldızı’nın geçişini gözlemleyenler arasında Eyüboğlu Koleji Astronomi Kulübü öğrencileri de yer aldı. Öğrenciler bu önemli gökyüzü gözlemini Eyüboğlu İkiz Gözlemevi’nin yeni teleskopu Meade LX 600 ile gerçekleştirdi.
Tekrar, binlerce yıl sonra gözlemlenebilecek
Kuyrukluyıldız 30 Ocak’ta Güneş’e en yakın konumda geçecek ve uzaklaşmaya başlayacak. Lovejoy Kuyrukluyıldızı’nın yörüngesindeki hızı ve Güneş’ten uzaklığı kullanılarak yapılan hesaplamada uzun dönemli bir kuyrukluyıldız olduğu belirlendi. Lovejoy, Güneş’in etrafındaki bir turunu 11 bin yılda tamamlayacak ve yeniden 8 bin yıl sonra gözlemlenebilecek.