HABERLER
HABERLER
“Okumak bir başka insanın zihnine girmektir”
18 Ocak 2015 Pazar
Eyüboğlu Eğitim Kurumlarının 24 yıldan bu yana düzenlediği Edebiyat ve Kitap Günleri bu yıl da birbirinden değerli çok sayıda yazarı, öğrencilerle bir araya getirdi. “Okuyan İnsan, Yaşayan İnsan” mottosuyla gerçekleştirilen XXIV. Edebiyat ve Kitap Günlerinde, anaokulundan 12. sınıfa kadar tüm Eyüboğlu öğrencileri 3 gün boyunca edebiyatın büyülü dünyasına yolculuk yaptı ve birbirinden değerli yazarlarla söyleşiler gerçekleştirdi.
“Kitaplarımın ilk cümlesini uçak yolculuklarımda yazmaya önem veriyorum”
“Düş/ün ve Edebiyat” teması kapsamında düzenlenen Edebiyat ve Kitap Günleri’nin bu yılki açılış konuğu Türk edebiyatının önemli yazarlarından Nazlı Eray’dı. Kolej öğrencilerinin katıldığı programda Nazlı Eray öğrencilerle, 15 yaşında yazdığı ilk öyküsü Mösyö Hristo’nun hikayesini paylaştı. Kitaplarında düşselliği gerçekliğe dönüştüren ve edebiyatın “Büyülü Gerçekçilik” akımının Türkiye’deki önemli temsilcilerinden biri olan Nazlı Eray, ilk gençlik yıllarında yazarlığa nasıl adım attığını anlattıktan sonra “İçinizde yazar olmayı isteyenler bulunabilir. Bu nedenle kendi yazarlık serüvenimi ve deneyimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi. Kendisini dışa dönük bir yazar olarak tanımlayan Nazlı Eray yılın yaklaşık 3-4 aylık bir bölümünü yazmaya ayırdığını, bunun dışında kalan sürecin büyük ölçüde gezi ve gözlemle geçtiğini söyledi. Yazmanın başlı başına bir yolculuk olduğunu belirten Nazlı Eray, “En çok yolculuklarda yazmayı seviyorum. Öykü ya da romanlarımı el yazısıyla deftere yazıyorum ve kitaplarımın ilk cümlesini uçak yolculuklarımda yazmaya önem veriyorum. Tuhaf belki ama sanki o anlarda başka bir şey oluyor.” dedi. Hukuk eğitimi aldığını ancak genetik bilimine büyük ilgi duyduğunu söyleyen Nazlı Eray genç yazar adaylarına önerilerini “Çok okuyun, kendinize güvenin, kopyalamayın, bilgi edinin ve tarzınızı belirleyin.” sözleriyle sıraladı.
“Okumak, bir başka insanın zihnine girmektir”
Edebiyat ve Kitap Günlerinin bir diğer konuğu yazar ve akademisyen Murat Gülsoy oldu. Yazarı “iki âlem arasında mekik dokuyan bir haberci” olarak tanımlayan Murat Gülsoy konuşmasında, üniversitede mühendislik okuduğu yıllardan söz etti ve “İçimde hep aynı soru vardı: Hakikat nedir?” dedi. Bu soruyu pek çok kişinin içten içe sorduğunu ancak dile getirmediğini belirten Murat Gülsoy “Bu sorunun yanıtının bilimde, sanatta, edebiyatta gizli olduğuna inanıyorum.” sözleriyle görüşünü dile getirdi. Yazmanın yanı sıra okumanın önemini vurgulayan Gürsoy “Okumak, yazarın ne düşündüğünü asla bilemesek de, bir başka insanın zihnine girmektir.” dedi. Kolej öğrencileriyle söyleşisinde “Size yazmanızı öneriyorum. Çünkü defter, kağıt bireye mecazi anlamda kişisel özgürleşme alanı sunar ve yazmak insanın kendi içine bakma sürecidir.” sözleriyle yazının insan üzerindeki dönüştürücü ve olumlu etkisini ifade etti. Edebiyatı “deneysel felsefe” olarak tanımlayan yazar Murat Gülsoy “Yazmak, içeri doğru bir yolculuktur. Kendi içine bakan insan rüyalarını, hatalarını, zaaflarını; çok şeyi görür. Yazmak kendi üzerinde çalışmak demektir.” dedi ve bu eylemin bireyin kendi içinde yepyeni ve özgürleştirici bir mekân yarattığını ifade etti.
“Daha iyi yazmanın yolu, daha çok yazmaktan geçiyor”
Edebiyat ve Kitap Günlerinin konuklarından yazar Tolga Gümüşay ise 6. sınıf öğrencileriyle bir araya geldi. Tolga Gümüşay “Şaşırarak, severek, sevilerek büyüdüm” sözleriyle anlattığı çocukluk yıllarının ardından kendisini yazarlığa taşıyan sürecin satır başlarına değindi. “Kitaplar çocuklardan daha bilgili, büyüklerden daha eğlencelidir” diyen Gümüşay tıpkı diğer yazarlar gibi öğrencilere çok kitap okumalarını önerdi ve “Okudukça kitaplar ruhunuzu besleyecek, hayat gözünüze çok daha anlamlı görünecektir.” dedi. Tolga Gümüşay daha iyi yazmanın yolunun, daha çok yazmaktan geçtiğini de sözlerine ekledi.
“Yaşar Kemal Sokağı”nın açılışı yapıldı
Edebiyat ve Kitap Günleri’nde her yıl ayrıca, Çamlıca Kampüsündeki Merkez Kütüphanede kitap raflarını birbirinden ayıran koridorlara önemli edebiyatçılardan birinin adı veriliyor. Attila İlhan, Sabahattin Eyüboğlu, Can Yücel, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Haldun Taner, Tolstoy, William Shakespeare gibi tanınmış yazar ve şairlerin adlarını taşıyan sokak tabelalarına bu yıl eklenen isim Türk edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Yaşar Kemal oldu. Sokak açılışı öncesi Eyüboğlu Hall’de düzenlenen programa katılan yazar İnan Çetin ve Yapı Kredi Yayınları Editörü ve yazar Sabri Koz, öğrencilere Yaşar Kemal’in Türk ve dünya edebiyatı açısından önemini anlattı. Programda ayrıca Lise Tiyatro Kulübü öğrencileri, Yaşar Kemal’in Teneke adlı romanından tiyatroya uyarlanan oyundan kısa bir bölüm sahneledi. Programın sonunda konuklar, öğrenciler ve öğretmenlerin katıldığı törenle, Merkez Kütüphane’deki sokaklardan birine yazar Yaşar Kemal’in adı verildi.
“Bir Kitap da Arkadaşıma”
Edebiyat ve Kitap Günlerinde, Okul Aile Birliği ve Öğrenci Birliği’nin düzenlediği “Bir Kitap da Arkadaşıma” kampanyası da büyük ilgi gördü. Öğrenciler kardeş okulun öğrencilerine hediye etmek üzere aldıkları 850 kitabı, Eyüboğlu Okul Aile Birliği temsilcilerine teslim etti.
3 gün süren Edebiyat ve Kitap Günlerinde öğrenciler “Masal Kahramanları Aramızda”, “İngilizce Masallar”, “Edebiyattan Beyazperdeye”, “Bizden, İçimizden…”, “Bir Şiiri Çözümlemek” gibi çok sayıda farklı etkinliğe katıldı. Edebiyat ve Kitap Günleri’nde öğrenciler bu yıl da birçok yazarla bir araya geldi. Konuk yazarlarla tanışma, söyleşi yapma, kitaplarını imzalatma fırsatı bulan öğrenciler yayınevlerinin standlarını gezerek çok sayıda kitap aldı. Etkinliğe yazarlar Tülin Kozikoğlu, Aslı Der, Simla Sunay, Necdet Neydim, Arzu Sehim, Betül Sayın, Hamit Annak, Ceren Kurt, Ferrin İlbay Yalnız, Mehmet Erkan, Evren Yiğit, Sara Şahinkanat, Gülsevin Kıral ve Dilek Tokay katıldı.
Çamlıca ve Kemerburgaz Kampüslerinde gerçekleştirilen Edebiyat ve Kitap Günleri’nde ayrıca okul genelinde düzenlenen öykü, masal ve şiir yarışmalarına katılan öğrencilere törenle sertifikaları verildi.