HABERLER
HABERLER
“Öğrenciler yükseköğretimde fırsatlardan çok engellerle karşılaşıyor”
5 Kasım 2014 Çarşamba
Dünyanın farklı ülkelerinde de daha önce benzerleri düzenlenmiş olan bu önemli toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Özel Okullar Birliği Eşbaşkanı Cem Gülan ile MEB yetkilileri, üniversite ve IB okulları yöneticileri katıldı.
Seminerde konuşma yapan IB Afrika, Avrupa ve Ortadoğu Bölgesel Gelişim Başkanı Richard Henry IB programlarının araştıran-sorgulayan, bilgili, düşünen, iletişim kuran, ilkeli, açık görüşlü, duyarlı, riski göze alan, dengeli, dönüşümlü düşünen öğrenciler yetiştirdiğini belirtti. Richard Henry Türkiye’den farklı olarak dünyada IB programını uygulayan devlet okullarının oranının %56, özel okul oranının ise %44 olduğunu söyledi. Dünyada 4,5 milyon öğrencinin kendi ülkesinden farklı bir ülkede eğitimini sürdürdüğünü ve ilk sırada Avustralya’nın yer aldığını belirten Richard Henry konuşmasında ayrıca “Dünya sahnesinde etkin olacak, daha iyi bir dünya yaratacak öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyoruz ancak bunun için öğrencinin önce kendi dilini ve kültürünü etkin biçimde öğrenmesini istiyoruz.” dedi.
Çocuklarımız ‘10 yıl sonra dünya neye hazır olmalı?’ sorusuna yanıt veremiyor
İTÜ Öğretim Üyesi ve Bologna/Avrupa Yükseköğretim Uzmanı Prof. Dr. Lerzan Özkale ise konuşmasında “Türkiye’deki eğitim sistemi öğrencileri ucu kapalı sorulara alıştırıyor. Çocuklarımız bu yüzden ‘10 yıl sonra dünya neye hazır olmalı?’ sorusuna yanıt veremiyor.” sözleriyle eğitim sistemine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Öğrenmenin merakla başladığını belirten Prof. Özkale, yüksek puanlar alarak çok iyi bölümlere yerleşen üniversite öğrencilerinin dahi kültürel birikime dair pencerelerinin kapalı olduğunu belirtti.
IB mezunları mülakatlarda sorumluluk alma, merak, takım çalışması özellikleri ile dikkat çekiyor
Seminer kapsamında düzenlenen panelde ise IB programının, öğrencileri yükseköğretime nasıl hazırladığı konusu ele alındı. Panel konuşmacıları arasında yer alan ve Dünya Bankası’nda Danışman olarak görev yapan Eyüboğlu IB mezunu Naz Beykan programın kendisine katkılarını paylaştı. Beykan; multitasking, sorumluluk, çalışma disiplini, zaman yönetimi gibi becerileri IB programıyla kazandığını belirtti. Bir diğer konuşmacı Koç Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Damla Tamakan ise mülakatlarda IB Programından mezun olan adaylarda sorumluluk alma, istek, merak, takım çalışması gibi özelliklerin öne çıktığını ve dikkat çektiğini söyledi.
Öğrenciler üniversitedeki didaktik öğretim anlayışından rahatsızlık duyuyor
Türkiye’de 1994 yılında uygulanmaya başlayan IB programlarının şu anda yaklaşık 50 okulda etkin olduğunu belirten IB yetkilileri 2009-2013 yılları arasını kapsayan, IB mezunu ve IB mezunu olmayan üniversite öğrencileri arasında yaptıkları araştırmanın sonuçlarını da katılımcılarla paylaştı. Bilkent Üniversitesi Eğitim Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Armağan Ateşkan ve Eğitim Danışmanı Dr. Jale Onur tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre IB mezunları üniversitede derslere uyum sorunu yaşamıyor ve okulu daha erken bitiriyor. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlardan bir diğeri ise IB mezunlarının üniversitedeki didaktik öğretim anlayışından rahatsızlık duyuyor olması… IB öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin daha yüksek olduğunu belirten Dr. Jale Onur ayrıca öğrencilerin üniversite performansları karşılaştırıldığında ortak dersler, okula devam ve mezuniyet oranları açısından IBDP mezunlarının puanlarının daha yüksek olduğunu ifade etti.
Öğrencilerin fırsatlardan çok engellerle karşılaşması, yükseköğretimin geleceği açısından risk oluşturuyor
Maastricht Dean Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harm Hospers ise konuşmasında evrensel eğilimler ışığında yükseköğretimin geleceği konusuna değindi. Konuşmasının başlangıcında IB öğrencilerinin uluslararası ortama ve koşullara kolaylıkla uyum sağladığını belirten Prof. Hospers öğrencilerin ayrıca gelişmiş yazma ve eleştirel düşünme, müfredat ve sınıf dışı faaliyetlerde aktif görev alma becerileriyle de dikkat çektiklerini belirtti. Yükseköğretime başvuru sayısının dünya genelinde her geçen gün arttığını söyleyen Prof. Harm Hospers günümüzde öğretim maliyetlerinin öğrencilerin okul seçimini etkilediğini ifade etti. Prof. Hospers, Almanya’da öğrenim harçlarının kaldırıldığını ve bu ülkedeki öğrencilerin yurt dışı üniversite tercihlerinde azalma olduğunu söyledi. Ülke ve kurumların eğitimdeki değişimlere ayak uydurmakta geç kaldığını ifade eden Hospers, öğrencilerin fırsatlardan çok engellerle karşılaşmasına dikkat çekti ve bu durumun yükseköğretimin geleceği açısından risk oluşturduğunu ifade etti.
YÖK’ün, IB öğrencilerine üniversite sınavında ek puan vermesi gerekir
Özel Okullar Birliği Eşbaşkanı Cem Gülan seminerde yaptığı konuşmada Türkiye’de öğrencilerin çoktan seçmeli sınav hastalığına yakalandığını belirterek eğitim sistemine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Analiz etme, kritik ve eleştirel düşünme becerilerinden yoksun öğrencilerin üniversiteye girdiklerinde ilk yıllarının boşa geçtiğini ve üniversitelerin bu yanıyla yüksek lise vasfına büründüğünü belirten Cem Gülan, YÖK’ün IB öğrencilerine üniversite sınavında ek puan vermesine yönelik görüşünü ve talebini dile getirdi. Gülan ayrıca, çok sayıda öğrencinin üniversite sınavına girdiğini mevcut seçme-yerleştirme sınav sisteminin değişmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Seminerde Eyüboğlu öğrencileri müzik ve danstan oluşan kısa gösterileriyle sahne aldı. Tüm gün süren IB Yükseköğretim Semineri IB Afrika, Avrupa ve Ortadoğu Bölgesel Gelişim Başkanı Richard Henry’nin kapanış konuşması ile sona erdi. IB’nin misyonunun daha iyi bir dünya yaratmak olduğunu ifade eden Henry “Dünyanın şu anki durumunu ancak birbirimizi daha iyi anlayarak düzeltebiliriz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.