HABERLER
HABERLER
İlkbahar Veli Sempozyumu
13 Mart 2014 Perşembe
Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik Birimi İlkbahar Veli Sempozyumu’na konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, “Evlilik Dansı” başlıklı sunumunda evlilikte eşlik ve iletişimin tüm aile yapısını etkileyen dinamiklerini paylaştı. “Kaygı bozuklukları”, “Kognitif ve davranış terapileri”, “Evlilik terapileri” alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Sungur, yaklaşık 4 saat süren sempozyumda evlilikte iletişim ve sorun çözme becerilerini kapsamlı biçimde dile getirdi.
Bir şeye ne kadar yatırım yaparsanız, ondan o kadar zor kopar, ayrılırsınız
Bireyin, sadece sevdiği şeyleri yaptığı bir hayat anlayışı yerine, yaptıklarını sevdiği bir hayat anlayışını benimsediği takdirde mutlu olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Sungur, evliliğin bir takım oyunu olduğunu belirtti ve başarılı, mutlu bir evliliği “Ben”leri koruyarak “Biz” olabilmek şeklinde tanımladı. Uzun yıllar süren mutlu evliliklerin sırrının, kişilerin ilişki için verdikleri emeğe bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur “İnsanları birlikte tutan, birbirlerine verdikleri emektir. Bir şeye ne kadar yatırım yaparsanız, ondan o kadar zor kopar, ayrılırsınız.” sözleriyle konuya açıklık getirdi.
Evliliklerin yüzde 50’si boşanma ile sonuçlanıyor
Prof. Dr. Mehmet Sungur konuşmasında, bağ kurmanın insan için sosyal ve psikolojik bir ihtiyaç olduğunu da söyledi. Sungur, ülkemizde ve dünyada her yıl milyonlarca kişinin boşanmasına karşın hâlâ evliliğin yerini alabilecek bir kurumun, yapılanmanın bulunmadığını da sözlerine ekledi. Prof. Sungur’un paylaştığı istatistiki bilgilere göre evliliklerin yüzde 50’si boşanma ile sonuçlanıyor. Boşanmaların yüzde 50’si ilk 7 yılda oluyor. 2010 yılı verilerine göre Türkiye’deki boşanmalarda yüzde 7’lik bir artış varken, evlilik oranlarındaki artış oranı binde 8 düzeyinde. 5 yıl öncesine bakıldığında ise ülkemizdeki boşanmalarda yüzde 40’lık bir artış göze çarpıyor. Ancak boşanmanın getirdiği travmaya karşın, bireylerdeki yaşamı birlikte sürdürme gereksinimi öylesine ağır basıyor ki, boşanan kişilerin pek çoğu tekrar evlenmeyi tercih ediyor.
Evliliklerde işlerin yolunda gitmediğine dair işaretler
Mutsuz evliliklerde bir sorun yaşandığında eşlerin “birbirlerini” karşılarına aldığını belirten Prof. Sungur, mutlu evliliklerde bir sorun yaşanması durumunda ise eşlerin “sorunu” karşılarına aldığını ifade etti ve bu durumun evliliklerde mutluluğu belirleyen temel etkenlerden biri olduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Mehmet Sungur, evlilikte sıkıntıların olduğuna dair belli başlar işaretler bulunduğunu belirtti ve bunları şu şekilde sıraladı:
- Eşin verdiklerine değil, vermediklerine odaklanmak,
- İçinde bulunulan olumsuz durumdan karşı tarafı suçlamak,
- Karşı cinsten bir başka kişinin sizi daha iyi anladığını, dinlediğini düşünmek,
- “İyi anne-iyi baba ama iyi bir eş değil” şeklinde düşünmeye başlamak,
- “Her şeyi denedim ama işe yaramadı” şeklindeki yargı.
Evliliklerde sorunlar baş gösterdiğinde eşlerin evliliği bitirme yoluna gittiğini söyleyen Prof. Sungur, “Hayatta sorunlar hep var. Asıl olan ise sorunların nasıl çözüleceği yönünde çaba göstermektir.” dedi. Evlilik öncesi dönemde, ödül ve sürprizlerin yoğun olduğunu ve bunun evlilik sonrasında da devam etmesi yönünde eşlerde beklenti yarattığını ifade eden Sungur, konuşmasının sonunda “Evlilikler, her eşin üzerine eklemek istedikleri ile sınırlıdır.” dedi.
Ayrıca 29 Mart 2014 Cumartesi günü gerçekleştirilen Eyüboğlu Kemerburgaz Veli Sempozyumu’nun açış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur burada da kadınlar ve erkekler arasındaki farklara değindi.