HABERLER
HABERLER
Eyüboğlu TOK Konferansı’nda Dünya Sorunları Tartışıldı.
6 Kasım 2013 Çarşamba
Dünyada sadece Eyüboğlu Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen Uluslararası TOK (Theory of Knowledge - Bilgi Kuramı) Konferansı’nın 12.si bu yıl 2-4 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Norveç, İsveç, Hindistan, Ürdün, Botswana ve Türkiye’den, Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programı’nı uygulayan okullardan gelen 150 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen konferansta evrensel konular öğrenciler tarafından masaya yatırıldı.
Konferansta öğrenciler önceden belirlenen tartışma sorularına ilişkin oturumlara ve sunumlara katıldı. Ele alınan konulardan biri “Siber kültür, internet ve sosyal ağlar aracılığıyla, bireylerin yeni kültürel kimlikler edinmelerine yardımcı olur mu? Yoksa kültürel kimlik yaratmak için yüz yüze etkileşime mi ihtiyacımız var?” sorusuydu. Öğrenciler ağırlıklı olarak internetteki sosyal ağların kültürel iletişimi olumlu yönde etkilediğini ve tarihsel ön yargıların ya da yanlışların ortadan kalkmasında olumlu etkisi olduğunu vurguladı.
Mimarinin Doğu ve Batı kültüründeki farklı yansımaları
Konferansın bir başka tartışma konusu da mimaride kullanılan geometrik şekillerin Doğu ve Batı kültüründeki farklı yansımalarıydı. Mimari anlayışın kültürlere ve dinlere göre şekillenebileceği farklı ülkelerden örneklerle ele alındı. Norveç’te soğuk geçen kış ayları ve yoğun kar yağışları nedeniyle bina çatıları üçgen şeklinde tasarlanırken, Doğu ve Ortadoğu kültüründe mimaride daha oval ve yuvarlak formların hakim olduğu bilgisi paylaşıldı. Çin tapınaklarında yer alan üst üste üçgen şeklindeki yapıların ya da kimi Avrupa ülkelerinde kalelerin pencerelerinde saldırılardan korunmak için yapılan haç şeklindeki parmaklıkların dini bir yansımanın ürünü olduğu vurgulandı.
Video oyunlarının kişi üzerindeki olumsuz etkileri
Konferansta ele alınan konulardan biri de video oyunlarının insan davranışları üzerindeki etkisiydi. Genç öğrenciler, çok sayıda kişinin hastalık derecesinde bağımlısı olduğu video oyunlarını etik değerlere uygunluk açısından ele aldı. Bireyin, video oyunlarındaki sanal dünyada, gerçekte yapamayacağı şeyleri rahatlıkla yapabilmesinin insan davranışları üzerindeki olumsuz etkilerine ve örneklerine değinildi. İnsan öldürmenin ya da bir araçla saatte 300 km. hızla gidebilmenin mümkün olduğu video oyunlarının kişiyi gerçekte olumsuz etkilediği ve bu tür davranışlara yöneltebildiği belirtildi. Ayrıca, bireyin hayatı algılamak için gereken mantık sisteminden yoksun olması durumunda bu tür oyunların etkisinde kalabileceği görüşü savunuldu.
“Şeytan marka giyer”
TOK Konferansı’nın bir diğer ilgi çekici sunumu “Şeytan marka giyer” filminden yola çıkarak, medya, kültür ve sosyal ilişkilere ayna tutmayı amaçlayan “Dış etmenler kişisel kararlarımızı ne ölçüde etkiliyor?” başlıklı sunum oldu. Medya aracılığıyla belli başlı figürlerin kamuoyuna adeta dayatılarak, bu yolla popüler kültürün yaratıldığını belirten liseli öğrenciler, buna örnek olarak Kanadalı şarkıcı Justin Bieber'a benzeyebilmek için estetik ameliyatlar geçiren ve 100 bin dolar harcayan 33 yaşındaki hayranı Amerikalı Toby Sheldon örneğini verdi. Liseli öğrenciler, bireylerin toplumda statü elde edebilmek adına yaptığı bu tür girişimlerin, yaygın popüler kültürün olumsuz etkilerini çarpıcı biçimde yansıttığını, diğer yandan ise gerçek kültürel zenginlikleri erozyona uğrattığını dile getirdiler.
“Bilimsel bilgi ne kadar güvenilirdir?”
“Bilimsel bilgi ne kadar güvenilirdir?” başlıklı sunumda ise insanlar tarafından oluşturulan bilginin mutlak bilgi olarak tanımlanamayacağı görüşü savunuldu. Öğrenciler, zaman içinde güncellenen bilimsel bilginin elde edilmesi ve oluşturulması sürecinde “mantık”, “neden” ve “algı” üzerinde durulması gerektiğini vurguladı. Sunumda, mutlak doğruya ulaşılabilecek tek bilginin, insan aklı tarafından insanların kullanması için yaratılmış olan matematiksel bilgi olduğu ifade edildi.
Üç gün süren konferansta öğrenciler kültürel sunumların yanı sıra Boğaz turu, Polonezköy gezisi ve Kapalıçarşı turu ile İstanbul’un tarihi ve turistik zenginliklerini de yaşama fırsatı buldular.
Katılımcı okullar ve ülkeler
Ahliyyah School For Girls - Ürdün
Westwood International School - Botswana
Katedralskolan In Lund - İsveç
Bergen Katedral Skole - Norveç
Arendal Videregaende Skole - Norveç
Mon Calorx Global School - Hindistan
IB World School - Hindistan
İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi
İzmir Amerikan Koleji
Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Lisesi
Eyüboğlu Koleji