HABERLER


HABERLER


Eyüboğlu’ndan Harvard’a…

20 Haziran 2013 Perşembe

Anaokulundan bu yana Eyüboğlu’nda eğitim gören ve 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılında mezun olan Teoman Küçük önemli bir başarıya imza atarak, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer alan Harvard Üniversitesinden yüzde 100 burslu kabul aldı. Harvard’a dünyanın dört bir yanından 34 bin öğrenci başvuruda bulundu. Başvuran öğrencilerden 2 bini kabul alırken, bu sayı Türk öğrenciler için sadece 3 kişi ile sınırlı kaldı. Onlardan biri olan Eyüboğlu Koleji öğrencisi Teoman Küçük başarısının sırrını Newsletter okurlarıyla paylaştı.

Teoman, yurt dışı üniversite başvurularını hangi ülkelere yaptın? Neden?
Amerika, İngiltere, Çin ve Kanada üniversitelerine başvurdum. Amerika ve Kanada bana daha esnek ve geniş bir eğitim fırsatı tanıdığı için onları tercih ettim, İngiltere ve Çin’deki üniversitelerin de eğitim standartları açısından üstünlükleri, başvuru aşamasında benim için belirleyici oldu.

Başvuru yaptığın üniversiteler hangileriydi?
Harvard, Oxford, Yale, Columbia, Warwick, McGill ve UBC dâhil toplam 25 okula başvuruda bulundum. Diğer okullar gibi, Harvard’a başvururken de, belli nedenler dışında “Niye Harvard?” sorusuna cevap vermem gerekiyordu. Pek çok başvuruda sorulan bir sorudur bu… Yanıt olarak da “Çünkü sıralamalarda birinci” ya da “Burs açısından çok uygun” demek yetmez. Bir okula başvururken o okulu niye istediğinizi anlaşılır biçimde söylemeniz, yazdığınız kompozisyonlar ve katıldığınız mülakatlarla kanıtlamanız gerekir. Bir okula, yalnızca iş hayatında size saygınlık katacağı, iş bulmanızda yardımcı olacağı ya da buna benzer nedenlerle başvuruyorsanız, bu çoğu zaman sezilir ve bu tür adaylar da çoğu zaman elenir. Özellikle yurt dışı üniversite başvurularında, okul seçerken bir nedeniniz ve amacınız olmalı ve bunu da anlaşılır biçimde ifade edebilmelisiniz.

Neden Amerika’da Liberal Arts eğitimi almak istiyorsun?
Amerika’da birçok okul “Liberal Arts” denilen sisteme göre müfredatını hazırlıyor. Liberal Arts okulları, öğrencilerinin tek bir konuya veya alana yoğunlaşmaları yerine çok daha geniş ve genel bir eğitim görmelerini ve daha sonra da birçok farklı alanı tanıtarak öğrencilerin gerçekten okumak istediği alana yönelmesini sağlıyor. Ben tam olarak neyi okuyacağımı bilmediğim için bu sistem bana daha uygun geldi, bu nedenle başvurularımda Amerika’ya biraz daha yoğunlaştım.

Yurt dışında üniversite eğitimi almayı düşünen öğrencilere ne gibi önerilerde bulunmak istersin?
Yurt dışına başvuruda bulunmayı, orada okumayı düşünen bir öğrenci kesinlikle erkenden bunun farkında olmalı. Benim için yurt dışı her zaman öncelikli tercihti ve Amerika’da okumak istediğime dokuzuncu sınıfta karar vermiştim. Erkenden kesin bir kararın alınması gerekmiyor ama kişi bu tercihi, temel seçeneklerinden biri olarak tanırsa ve bunun üzerine yoğunlaşarak araştırma yaparsa, gerçekçi hedefler kurması çok daha mümkün olur. Yurt dışını genel ve uçucu bir kavram olarak zihinlerinde tutup, bu hedefe doğru neler yapması gerektiğini ve ne tür seçenekleri olduğunu bilmeyen öğrenciler, çoğu zaman hazırlıksız yakalanıp eksiklerini sonradan fark ediyorlar. Bu da gerçek anlamda sıkıntı yaratıyor. Türkiye’deki sistemden farklı bir şekilde yurt dışının neredeyse tamamında zorunlu sınavlar ve notların yanı sıra bir başvuru süreci de var. Başvuru süreci çoğu zaman kısa bir formun doldurulması olarak algılansa da bu aslında, çok zaman alıcı ve karışık bir süreç. Her üniversite için ayrı kompozisyon yazmanız, öğretmenlerden tavsiye mektupları almanız, maddi yardıma ihtiyacınız varsa başka prosedürleri yerine getirmeniz ve bunlara benzer birçok süreçten geçmeniz gerekiyor. Bu nedenle size yardım edebilecek danışman, öğretmen ya da başkaları varsa, onlarla iletişim kurup neler yapmanız gerektiğini öğrenmeniz, onlardan tavsiye almanız gerekiyor ki, kabul alma şansınız artsın. Amerika’ya başvuran öğrenciler SAT sınavına girmek zorundalar. Bu sınava olabildiğince erken başlamalarını ve olabildiğince sık girmelerini tavsiye ederim. Hem bu süreçleri, hem de YGS-LYS, IB ve MEB müfredatlarının her birini başarıyla tamamlamak çok zor, bu nedenle öğrenci arkadaşlarımın, hedeflerinin neleri kapsadığını öğrenip, o alana veya müfredata yönelik çalışmalarını yoğunlaştırmaları onlar için kolaylık sağlayacaktır. Bu, diğer alanları unutup yok saymak, çalışmamak demek değil tabii ki, ama neye yoğunlaşacaklarını da bilmeliler.

Ayrıca, yurt dışında bir üniversitenin bir öğrenciyi kabul etmesinde notlar yeterli değil. Yüksek hedefleri olan bir öğrencinin birçok ders dışı etkinliğe katılması gerekir. Bu etkinlikler seçilirken de öğrencinin ilgi alanlarını, tutkularını dikkate alması yerinde olur. Bunun nedeni, başvurularda bu etkinliklerle ilgili kompozisyonlar yazmanızı istemeleridir. Bir aktiviteyi gerçekten ne kadar severseniz, onunla ilgili o kadar inandırıcı bir kompozisyon yazabilirsiniz. Ayrıca unutmamak gerekir ki aktivitelerin kişiye gerçek anlamdaki katkısı CV’deki anlamından çok daha önemlidir. Ben, MUN (Model United Nations) Konferanslarına defalarca katılmasaydım mülakatlarımda ve kompozisyonlarımda bu denli başarılı olamazdım. Bu nedenle üniversiteye gidecek öğrenci arkadaşlarıma farklı alanlarda ve konularda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim.

Teoman Küçük hakkında:

  • İlgi alanları: Astro Fizik, Ekonomi, Kozmoloji, Kuantum Fizik, Siyaset, Uluslararası İlişkiler
  • Harvard’da yüzde 100 burslu olarak Felsefe, Fizik, Uluslararası İlişkiler okuyacak.
  • Harvard’ın yanı sıra yine dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Oxford (İngiltere), Edinburgh Üniversitesi (İngiltere), Virginia Üniversitesi (ABD), McGill (Kanada) gibi üniversiteler de dahil olmak üzere 13 farklı üniversiteden toplam 1,098,600 dolar değerinde burs aldı.
  • Bugüne dek dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen (Amerika, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Portekiz) Model United Nations (MUN) Konferanslarına rekor sayılabilecek sayıda, 10 kez katılarak Türkiye’yi temsil etti. Pek çok konferansta grup lideri olarak görev aldı.
  • Amerika’nın Louis August Jonas Vakfı tarafından New York’da düzenlenen ve 7 hafta süren Liderlik Programı’na yüzde 100 burslu olarak katıldı. Programda dünyanın farklı ülkelerinden 70 genç öğrenci vardı.
  • Stanford, Princeton, University of Maryland üniversitelerinden; dünya tarihi, kriptoloji, kuantum fizik, mitoloji üzerine online ders aldı.
  • Sabancı Üniversitesi’nin 2012 Lise Yaz Okulu Programı’nda astrofizik ve nano bilim kuantum fiziği derslerine devam etti.
  • İleride Birleşmiş Milletler’de görev almayı hedefliyor.

Haberler sayfasına dön