HABERLER


HABERLER


Memet Ali Alabora’dan öğrencilere Hamlet tiradı: Var Olmak mı? Yok Olmak mı?

25 Ocak 2013 Cuma

Eyüboğlu Eğitim Kurumları “Okuyan İnsan, Yaşayan İnsan” ilkesinden yola çıkarak öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla her yıl “Edebiyat ve Kitap Günleri” düzenliyor. Etkinlik kapsamında öğrenciler, okullarına konuk olan edebiyat dünyasının başarılı ve ünlü isimleriyle tanışıyor, söyleşi yapıyor ve okullarında kurulan yayınevi standlarında yüzlerce kitapla buluşuyor.

Edebiyat ve Kitap Günleri’nde her yıl ayrıca, Çamlıca Kampüsündeki Merkez Kütüphanede kitap raflarını birbirinden ayıran koridorlara önemli edebiyatçılardan birinin adı veriliyor. Attila İlhan, Sabahattin Eyüboğlu, Can Yücel, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Tolstoy gibi tanınmış yazar ve şairlerin adlarını taşıyan sokak tabelalarına bu yıl eklenen isim William Shakespeare oldu.

Bu yıl 22. si düzenlenen “Edebiyat ve Kitap Günleri”nde ünlü İngiliz şair, yazar ve tiyatro oyunu yazarı William Shakespeare özel bir programla anıldı. Programda öğrenciler, Shakespeare’in yaşamını ve eserlerini şiirlerinden, oyunlarından seçkiler ile sergiledi.

Shakespeare’in tüccar kimliği
Programa ayrıca ünlü oyuncu ve Oyuncular Sendikası Başkanı Memet Ali Alabora ile İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Ayşem Seval de katıldı. Yard. Doç. Dr. Ayşem Seval; öğrencilere dönemin tiyatrosu ve Shakespeare’in şair, yazar kimliği hakkında görüntüler eşliğinde bilgi verdi. Seval; dünyaca ünlü sanatçı Shakespeare’in Elizabeth Dönemi’nde aynı zamanda popüler eğlence sektörünün önemli isimlerinden biri olduğunu vurguladı. Shakespeare’in, dönemin eğlence anlayışı için oyun yetiştirmeye ve bilet satmaya çalışan tüccar yanına da değinen Seval’i, öğrenciler ilgiyle dinledi.

Shakespeare, yaratıcı, eğlenceli ve hala güncel
Anma töreninin bir diğer konuğu ise ünlü oyuncu Memet Ali Alabora idi. Alabora sözlerine Shakespeare’in ünlü oyunu Hamlet’i oynama şansına erişen bir sanatçı olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu söyleyerek başladı. Konuşmasını öğrencilerle interaktif söyleşi şeklinde devam ettiren Alabora’ya göre tüm oyunlar, karakterler bir yana, Hamlet bir yana… Öğrencilere tüm büyük yazarları, şairleri, müzisyenleri sevme zorunlulukları olmadığını söyleyen Alabora gençlere sıra dışı bir yorum yaptı. Memet Ali Alabora, “Tüm değerli yazarlar, şairler önemli. Bize bu öğretildi ancak biz bu değerleri bize öyle öğretildiği için sevmek zorunda değiliz; eserlerini okuyarak buna kendimiz karar verebilir, onlara eleştirel gözle bakabiliriz.” dedi. Alabora, Shakespeare’in edebiyat dünyasındaki farklılığını ise şu sözlerle anlattı: “Moliere, büyük oyun yazarlarından biri olarak anılır. Şahsen hiç sevmem; demode olmuş, eskimiş, sıkıcı bulurum. Oysaki Shakespeare öyle değildir. 37 hikâyesini 4 kaynaktan almasına rağmen dramatik sanatı öyle bir ortaya koyar ki; eserleri günümüzde dahi tiyatro, bale, film, dizi, opera gibi birçok alana uyarlanabilir. Çünkü Shakespeare’in eserleri çok yaratıcı, eğlenceli, güncelliğini halen koruyan eserlerdir.” Memet Ali Alabora daha sonra, öğrencilere Hamlet’in ünlü “To Be or Not To Be” tiradını okudu.

Programın sonunda Memet Ali Alabora, Yard. Doç Dr. Ayşem Seval, öğrenciler ve öğretmenlerin katıldığı bir törenle, Merkez Kütüphanedeki sokaklardan birine sanatçı William Shakespeare’in adı verildi.

3 gün süren Edebiyat ve Kitap Günlerinde öğrenciler bu yıl da çok sayıda yazarla bir araya geldi. Etkinliğe; Şebnem İşigüzel, Adnan Binyazar, Haydar Ergülen, Nur İçözü, Sevim Ak, Tülin Kozikoğlu’nun da yer aldığı çok sayıda yazar ve şair katıldı. Edebiyat ve Kitap Günlerinde 100’e yakın yayınevinin kitabı satışa sunuldu. Öğrenciler bu önemli organizasyonda konuk yazarlarla tanışma, söyleşi yapma, kitaplarını imzalatma, yayınevlerinin standlarını gezme fırsatı buldu.

Haberler sayfasına dön