HABERLER
HABERLER
Fütürist Alphan Manas Eyüboğlu öğrencileriyle buluştu.
24 Mayıs 2011 Salı
Gençlerin yaratıcılıklarını daha çok kullanmalarını, geliştirmelerini, günlük hayata geçirmelerini ve yaratıcı düşünceyi bir yaşam tarzı olarak benimsemelerini sağlamak amacıyla 26-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Anlık Çözüm Yarışması Amerika’nın Tennesse eyaletinde düzenlenecek.
Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nı bu yarışmada temsil edecek 13 öğrenci yarışma öncesi TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu Üyesi ve Fütüristler Derneği Onursal Başkanı Alphan Manas ile bir araya geldi. Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirilen Avrasya Turnuvası’nda birinci olan “iDIots” ve jüri özel ödülü alan “Mr. Dintist” isimli ekipler; ilaçlarda barkod uygulaması, otomatik geçiş sistemi (OGS), İddaa ve deniz taksi gibi birbirinden önemli projelerin mucidi Alphan Manas’la keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Yaratıcı düşünme, anlık çözüm ve tiyatral anlatım olmak üzere üç ayrı kategoride yaratıcılıklarını konuşturacak olan gençlere deneyimlerini aktaran Manas, gençlere L tipi değil, T tipi insan olmalarını önerdi. Manas “Bazı insanlar uzun yıllar tek konu üzerinde çalışıp bir alanda uzmanlaşır. Eskiden “I” tipi dediğimiz bu insanlar revaçtaydı. Günümüzde ise T tipi olmak önemli. T tipi insanlar birbiriyle bağlantılı birçok alanda genel bilgi sahibidir. Bir konuda da derinlemesine bilgi sahibi olurlar. “I” tipi değil T tipi insan olmaya gayret edin. Herşey hakkında fikriniz olsun ama bir dalda uzmanlaşın. Ben asla dizi seyretmem demeyin. Dizi de seyredin magazin de ama her şeyi dozunda yapın” dedi. Günümüzde yaratıcı ve farklı fikirlerin yeni fikir üretmekten daha değerli olduğuna vurgu yapan Manas, açıklamalarına şöyle devam etti: “Artık sadece yeni fikir üretmek işe yaramıyor. Yaratıcı ve farklı fikirler bulmak gerekiyor. Siz bir şey yaptıktan sonra herkes bunu ben de düşünmüştüm diyor. Düşünmek yetmez, hemen patentini alıp uygulamak gerekiyor.”
Konuşmasında başarısının tesadüf olmadığını, ancak genetik yapıya bağlı olarak üstün zekalı olmanın bazen sıkıntı yaratabildiğini belirten Manas sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin normal insanlara göre kafanız daha hızlı çalışınca uyum sorunu ve dikkat eksikliği yaşayabiliyorsunuz. Benim çocuklarım da üstün zekalı, ben de hiperaktif biriyim. Ancak bu sorunu avantaja çevirebilirsiniz. Ben yaşıtlarıma göre şanslı bir çocukluk geçirdim. Babam Oğuz Manas Türkiye’de bilişim teknolojisinin gelişiminde önemli katkıları olan insanlardan biri. 1991 yılında verdiği bir röportajda 2000'li yıllarda evlerimizde otururken alışveriş yapabileceğiz demişti. Ancak yıllar önce yaptığı öngörüler dikkate alınmadı. Şimdi herkes internet üzerinden işlerini hallediyor. Onu dinleseydim Yahoo’yu ben kurabilirdim. Babam sayesinde çok küçük yaşlarda bilgisayar kullanmaya başladım. O zamanlar herkesin evinde bilgisayar bulunmazdı. Babam yaz tatillerinde bana bilgisayar operatörlüğü yaptırırdı. Anne ve babalarınızı sizi anlamadıkları, çağın gerisinde kaldıkları için suçlayıp üzmeyin. Ben biraz özel bir babayım, benim babam da öyleydi. Bu kadar teknolojiyle haşır neşir, kafası başka türlü çalışan bir baba da çocuklar için sıkıntı yaratabiliyor.”
İş yaşamında başarıyı belirleyen diğer etkenlerin ise aile, okul arkadaşları ve çevre gibi faktörler olduğunu söyleyen Alphan Manas iki saate yakın süren söyleşinin sonunda öğrencilere başarılar diledi.